4 octombrie 2014

frecatul diferentziaza

Intii se face o tura ...se prospecteaza bine oferta de pe piatza ...daca tot sint pe alese pai sa alegi ce e mai bun... Se pune ochii pe una mare !!! se ia in mina si se cintareste bine sa fie si tare , virtoasa, romaneasca ...de calitate extra! sa nu aiba cotorul prea gros nici venele prea mari ...una numa buna pt gustul tau ... Ajunsa acasa se pune pe fund ( de lemn) , se ascute bine un cutzit si se prelucreaza ca la carte ( acum pot fi diferite cartzi ...diferite tehnici...fiecare ce poseda prin raft...dar tot mina ta conteaza ) Apoi se freaca bine ...intre degete...cu sare grunjoasa, abraziva ! sa nu fie sare iodata ca o blegeste Frecatul asta e tot secretul de el depinde reusita ...daca ai sau nu parte de ea la iarna ...cind o sa o bagi in gura ... Se lasa pina dimineatza sa se odihneasca ...intre timp o sa lase zeama ( care se poate pastra sau arunca dupa gust ) A 2 a zi te pregatesti sa o indesi bine, pina la fund, dupa care pui si ceva arome ( de marar si usturoi ) A venit momentul sa torni apa oparita ...waaau simtzii aburii fierbintzi cum se ridica si mirosul specific itzi patrunde in nari ...o sa iasa o minunatzie !!!!!!!!!!!!!!!! Este vorba de varza murata ...retzeta de sezon ...despre ce credeatzi ca vorbesc ???