15 decembrie 2015

sistem de sanatate gaunos




Imi e rusine ca fac parte din sistemul de sanatate romanesc ...nu neg ( cine ar putea sa o faca ? ! ) ca avem cadre fff specializate si valoroase cu miini care fac minuni dar imaginea de ansamblu e data de sutele de chichitze birocratice si de nereguli marunte in infrastructura incit ...
Saptamina trecuta fata mea a mers sa-si ridice ratzia de insulina ...o face de peste 20 de ani ...
Prezinta cardul ( ca si in urma cu 3 luni ) si  ... spre surprinderea ei dar si a medicului,  sistemul o da ca neasigurata! Scandalizata riposteaza ca e o eroare deoarece ea e dublu asigurata atit de la serviciu cit si de la Handicap...Cu cine sa vorbesti ???? cu sistemul? ( de asta data cel informatic !  deci si mai insensibil la problemele pacientului ) E trimisa la CASMB apoi la Handicap de unde trebuie sa aduca evidentza pe 5 ani din urma !!!  Evident ca sediile sint situate in capete diametral opuse ale Capitalei   iar programul cu publicul e numai pina in ora 14 :30  ca si cind tot romanul are liber sa alerge pt.  hirtii dupa bunul plac al birocratzilor ! Ajunsa la Handicap odiseea nu se termina ci afla cu stupoare ca i se poate complete cererea dar nu si elibera adeverintza decit peste 10 zile lucratoare timp in care e dusa la semnat la director ( care probabil scrie cite o litera pe zi )
Copilul ( care nu mai e chiar un copil dar tot puiul mamei ramine ) da in plins ( de furie si de neputintza ) si le explica printre lacrimi  cum poate intra in coma din lipsa insulinei care se inscrie si in Programul Natzional de Sanatate.Solutzia este sa se interneze in spital pina la eliberarea adeverintzei si deblocarea sistemului !!! cind totul ar fi trebuit sa fie la un click distantza !!!
Induiosate doamnele de la ghiseu i-au redus asteptarea ( cu de la ele putere )  pina miercuri cind, cu actele in dintzi va trebui sa dea o fuga din Militari in Tei ( cam de la Ana la Caiafa ) apoi alta fuga la Policlinica pt insulina ( asta in cel mai bun caz cind toate merg snur ! )
Dar daca era o amarita care nu stia sa se descurce? o batrina neputincioasa, o invalida, o muncitoare care nu putea sa se invoiasca zile in sir??? ce s-ar fi intimplat? era condamnata la moarte ?
 Suna dur si tragic dar de asta ne putem lovi si tu si eu in oricare clipa nefericita a vietzii ... ce-i de facut ? Legile lui Murphy spun clar : " decit sarac si bolnav mai bine bogat si sanatos "  !!!