29 decembrie 2015

nu blana face cucoana






O sa va spun o poveste reala ( ca daca n-ar fi nu s-ar povesti ) ...un fel de " Fetitza cu chibrituri " varianta " Baiatul cu mielul " !
Eram in urma cu 3 saptamini in tramvaiul 41 .Ca toata lumea, in prag de sarbatori, circul mult si daca tot  prinsesem loc pe scaun ma uitam pe geam ...
A inceput perioada uraturilor ( ca numai colinde nu sint acelea auzite prin mijloacele de transport cu glasuri behaite de micutzi zgribulitzi ) in curind vor incepe si pocnitorile si petardele ... dar nu despre  acestea  vreau sa povestesc.
Pe un refugiu vad un baiat cam la 7-8 ani cocosat de povara unui mielutz spinzurat de gitul lui cu o broboada mare care il incingea peste mijloc .Omuletz si animal ... sufletzel linga sufletzel ... aproape un singur trup ... isi tzineau de cald in gerul diminetzii ... Baiatul avea in mina o banana ( probabil primita ) pe care o curatza cu mare grija ca pe ceva de pretz apoi ... desi distantza era destul de mare... merse pina la cosul de gunoi, asa leganat din cauza greutatzii pe care o purta in bratze, sa arunce coaja... ii da mielutzului sa miroasa fructul ...poate pofteste si el ... apoi incepe insfirsit sa infulece ...cu bucurie amestecata cu foamea. 
In jurul lui atitea persoane mature arunca chistoacele si hirtiile pe jos fara  remuscare sau jena ...el nu a facut-o !!!
Scena de citeva secunde m-a impresionat profund ! apoi au inceput in minte sa mi se deruleze intrebarile ratzionale : 

- oare mielul acela va mai putea sa mearga stind zile in sir cu picioarele indoite si asa spinzurat?
- oare copilul acela nu ar fi trebuit sa fie la scoala?
- oare datina cu mielul purtator de noroc si cunoscut drept " Vasilica " nu era dupa anul nou ... de Sf Vasile ?
- oare colindatorii sint asociatzi, in mintea noastra, din ce in ce mai mult cu cersetorii si de ce ne reprezinta la colinde stradale doar tziganii? 

In timp ce americanii inventeaza traditzii pe care le ridica la nivel natzional apoi le exporta si in afara, noi, un neam plin de istorie si de obiceiuri ( chiar si asa pagine cum sint ) le pierdem cu fiecare an care mai trece ...in plus, la capitolul educatzie ... fara amenzi nu o sa ne " civilizam " nici in 1000 de ani !
Intimplarea mi-a fost readusa in minte de faptul ca in aceasta dimineatza o " doamna " ( luindu-ma dupa scurta de blana si cizmele inalte de lac ) a aruncat cu nonsalantza pe trotuar  ambalajul unei ciocolatzele cu care isi reglase glicemia matinala....Cocoanaaaaa ! nu blana face pe om !