In zilele acestea de adevarat haos bancar, de spaima pt. cei cu conturi rotunde in banci aparent solide si groaza pt. bugetarii care isi vad economiile de-o viata in pericol, in aceste zile deci...e cam greu sa mai primesti musafiri.
Pentru tine e un act de curaj sa-i inviti iar pt. ei aproape o impolitete sa vina...glumesc si nu prea!
Daca musafirii asteptati sint de-ai casei , lucrurile mai intra in matca lor, de ospitalitate traditional romaneasca, dar ce sa le pui pe masa??? e toamna asa ca m-am gindit la o placinta cu dovleac.
1 Se prospecteaza piata: nu prea gasesti dovleac bine copt si daca mai esti si pretentios si vrei placintar ( din cel cu gitul lung pt. gospodinele incepatoare cititoare de Cosmopolitan)ai de umblat prin 2-3 piete.Daca incepi cu supermarketurile, o faci pe propria raspundere pt ca aici mai degraba gasesti placinta de dovleac congelata ( made in Grecia sau Turcia ) decit dovleacul romanesc. La taraba e 2 lei /Kg pret fix, daca ai dat de el si-ti place , nu are coaja prea groasa si e "orange" nu mai sta pe ginduri, cumpara-l!!
2 Se cumpara foile de placinta sau si mai bine de foitaj si ti-as recomanda "Morarita " ( in nici un caz "Linco" daca vrei sa ma asculti )E unul din cistigurile economiei de piata, sa ai de unde alege si sa nu mai framinti in disperare aluaturi, ca pe vremea bunicii, care pot sa-ti iasa bune sau pot sa semene mai degraba a carton presat...nu vreau sa jignesc pe nimeni , vb din proprie experienta ( a se citi nereusita )
3 I functie de gust se pot adauga in compozitie si 2-3 mere si niste stafide.
4 Te apuci de treaba:
-razi dovleacul ( iar daca ai si un barbat prin preajma , mai bine il pui pe el s-o faca, e partea cea mai dificila, iar tu poti sa vezi , intre timp , ce invitati a mai adus Maruta pe canapeaua lui )
- calesti compozitia ( aprox 1 Kg dovleac ras +/- 2 mere) in unt , pui zahar dupa gust si daca e prea zemos poti sa adaugi, fara frica, 2linguri gris ( Baneasa ca e mai fin ) nici nu se va observa.
- alegi o tava marisoara ( de lungimea foilor ar fi perfect )
- daca pui foitaj nu e nevoie s-o mai ungi , la foi placinta da, cu mult ulei ( ca tot s-a scumpit nejustificat si infiorator )
-incingi cuptorul care, in functie de cit e de destept, trebuie sa aiba o temperatura optima ( hihi!!!)
- intinzi o foaie si pui jumatate din compozitie inauntru apoi rulezi ( si vezi sa nu-ti ramina lingura acolo ca unui doctor bisturiul)
-se tin la cuptor ....pina se coc...adica pina foile incep sa zboare,au prins o culoare aramie, miroase a dovleac in toata casa si tocmai a inceput buletinul meteo la pro tv/ antena 1
Sper ca a iesit cum iti place tie ca musafirii o vor minca precis...data viitoare sa aduca si ei un vin demidulce !!!
Pofta buna !