17 octombrie 2016

simulacru

 
 
 
Vineri am avut o surpriza : ceva nou a aparut in piata mea ! O mustarie ! fara  rogojinile de rigoare dar cu mese de lemn si fetze de masa cadrilate…cu miros de gratar ars …cu maidanezii  adulmecind un mititel si aurolacii adulmecind un portofel…tot tacimul.
Nu mai vazusem asa ceva de multa vreme....recumosc sincer ca m-a emotzionat...simtzeam in nari mirosul din copilarie, cind de Ziua Recoltei ( sarbatoare comunista care avea farmecul ei mai ceva ca Valentines day ) apareau aceste mustarii prin cartiere. Erau pitoresti cu pastrama imbietoere si mustul abia stors , cu decorul din ghirlande de ardei capia si funii de usturoi…sint o nostalgica…
Azi potzi avea surpriza ca rogojina sa fie chinezeasca, ardeii capia turcesti si usturoiul…artificial .
Aprofundind problema (adica indraznind sa trec pragul ) minunea s-a spulberat : la mese erau 2-3 musterii, probabil cei de la tarabe in pauza de masa, care savurau o bere la halba ( Tuborg !!! …nici macar Ursus sau Noroc) ce imi aminteste de baba care vindea mere la taraba si infuleca cu pofta o banana.
De jur -imprejur " mestesugarii" si "producatorii" vindeau niste bluze inflorate impropriu numite " ie "  traditzionalele cojoace ( dar si scurte de piele din Turcia) miere in zeci de combinatzii ( macar de ar fi naturala ) si abea intr-un coltz, stingher, un vinar cu teasc si 3 butoaie de must.
Am inceput sa ma gindesc ce rost are acest kitch cind bodegi erau, in zona oricum , mai multe decit cofetariile.Singurul raspuns ce mi-a venit in minte a fost : viitoarea campanie electorala!
S-ar putea sa ma insel ( si as fi fff bucuroasa sa se intimple asa ) dar nu pot sa cred ca mustaria a aparut asa, peste noapte, din dragostea primarului  pt popor.
Oricare ar fi de fapt substratul incerc sa las circoteala de-o-parte si sa sper ca va aparea, la un moment dat, un investitor autohton ( ar fi culmea sa fie arab sau chinez !!! ) care sa deschida si o mustarie adevarata…poate toamna viitoare …