19 noiembrie 2015

va invit " la malul marii "





Marturisesc ca am venit la acest film cu un sac de idei preconcepute:
* scenariul si regia Angelina Jolie Pitt ... de cind?
* o nota de 5.6 pe IMDb ...poate stiu ei de ce...
* un trailer numai cu brangelinii ...
Ma si gindeam ce poate oferi un film care se poate rezuma intr-o fraza: un scriitor ratat si betziv si o fosta dansatoare perversa si in depresie incearca sa se regaseasca dar nu fac decit sa strice si alte vietzi !
Eeeee ...nu a fost chiar asa ! am plecat de la acest film cu un zimbet larg pe fatza, cu o pofta nebuna de dragoste ( si de sex ) si cu sufletul scaldat de valurile marii !!!
Nu o sa dau spoiler incepind sa povestesc actziunea pt. ca e,  in primul rind, un film de atmosfera...de viatza, de trairi induse de niste cadre filmate cu indeminare si conduse clar cu feminitate ( de la faldurile unei robe de chambre pina la un machiaj voit scurs pe fatza ) de imagini si peisaje care itzi taie respiratzia ( insula Gozo din Malta ) de prim planuri izbitor de reale redate intr-o lumina cruda ( realizate prin Cine Reflect Lighting System- CRLS de un specialist al genului : Christian Berger )  ...este evident o pelicula care are tot dreptul sa se numeasca " film artistic" !!!
De la succesul cu " Mr. & Mrs. Smith " (2005) pina la acest film Angelina Jolie ( pentru prima data cind se semneaza si Pitt ) si sotzul ei Brad Pitt nu au mai jucat impreuna. Au facut-o dupa 10 ani, alaturi de un grup restrins de actori francezi : Mélanie Laurent, Melvil Poupaud, Niels Arestrup si Richard Bohringer si au facut-o cu naturaletze si dramatism.
" By the sea " nu e un film de povestit ci un film de vazut si savurat cu un pahar de vin ( de preferintza frantzuzesc ) in fatza ... totusi nu va grabitzi sa il piratatzi pt ca pierde mult din savoare vazut pe ecranul PC-ului...sfatul meu sincer e ca prima data sa simtzitzi briza marii in cinematografe...