3 mai 2008

cozonac, mai cozonacule !!!




Sint o femeie indignata, revoltata, suparata, stresata si chiar ...dezumflata !!!
Am plecat azi, dupa 8 ore de munca, inarmata cu o sacosa ( accesoriu nelipsit din dotarea unei gospodine / neveste / mame ) in cautarea traditionalului Cozonac de Paste . Simteam deja in gura aromele de altadata si revedeam parca ritualul ce insotea pregatirea lui.
Din auzite oferta de anul asta e ff bogata dar , la locul faptei...am fost izbita frontal de muntii de cozonaci made in Italy : Torta capucino Bauli sau Torta in festa Balocco imi surideau pudrati cu cacao de pe rafturile centrale sub panouri imense ce prezentau chilipirul promotiei ( doar acum si numai acum, sa nu ratati cumva ).Colomba gran farcita cu cacao, Colomba Baloco cu stafide sau Tiramisu si Colomba Battistero cu glazura asteptau si ei, cuminti, in stive pina la tavan. Ma si mir cum de nu am auzit zbatindu-se , bietul porumbel , in colivia lui aurita de carton, cu tortita de panglica.Panettone farcittone sau Dal Forno parca ar mai aduce putin cu cozonacul nostru cu rahat dar e mult mai delicat umplut cu fructe confiate pt. obrazul fin al doamnelor cu genti Gucci.Colomba Bauli, invelit in ciocolata, e chiar un rasfat ( sau un dezmat de calorii ) pt. fitele meselor impodobite cu decoratiuni de designeri.
Dar unde sint cozonacii nostri romanesti, pufosi, indesati indecent cu nuca si cacao , cu rahat sau mac ??? Am dat de ei aruncati intr-o margine ( ca Cenusereasa dupa cuptor ) umili si cam arsi, incercind zadarnic sa atraga atentia din celofanul unsuros, sau deja tari, scortosi de atita asteptare, dar cu demnitatea lucrului facut in casa...sau, marog , dupa o reteta traditionala.
Dar romanul se rebranduieste din mers asa ca nu mica mi-a fost mirarea sa vad Panettone Boromir in cutii colorate si la preturi ce sfideaza concurenta.Macar atit sa le aratam si noi lor : ca stim sa le furam ideea...ca de reteta...mai greu ! ( dar nu imposibil )
Adio Pasca traditionala, adio cozonaci de la bunica !!! Bun venit ( in zbor ) colombinelor italiene , ca tot fuse Pastele la ei acum o luna si de, era pacat sa ramina cu marfa nevinduta.
In rest...sacose pline va doresc !!!
Astept birfele voastre .

Niciun comentariu: