28 noiembrie 2017

mumia vie




Nu o sa vorbesc despre mumiile egiptene (  desi e un subiect tare drag mie ) si nici despre filmul " Mumia "  ... o sa povestesc ce mi-a fost dat sa vad astazi, in aceasta zi mohorita si rece  de toamna-iarna .
Trec zilnic ( dus / intors ) pe linga o mare si relativ noua biserica din cartier,  cu preotzi  pretentziosi dar si priceputzi in a face rost de bani ( de la enoriasi sau sponsori ...nu e treaba mea ) din moment ce renoveaza de citeva luni fatzada... bravo lor ! Aduc moaste, icoane facatoare de minuni si cinta in difuzoare pt tot cartierul...iar lucru de lauda ( pt cine apreciaza )
In strada, pe trotuar, toata vara, a stat un cersetor care se mai capata cu cite un banutz de la sufletele cu adevarat miloase dar...a venit iarna ! asa ca astazi am vazut in strada o mumie infasurata in plastic !!!! La inceput am crezut ca e un balot de deseuri pierdut de o masina de reciclabile dar nu ! era acelasi amarit de cersetor infasurat in saci de polietilena pt a reusi sa mai pastreze din caldura corpului ametzit de volatile tip aurolac...
Primul gind a fost : oare mai respira ? Al doilea a fost de revolta : cum poate o institutzie de suflet, caritate si iubire fatza de aproape sa lase un om sa-i moara ( cu zile ) pe trepte ca mai apoi sa predice mintuirea si neprihanirea ?
Oare nu era mai de folosintza un adapost pt cei batutzi de soarta decit o fresca pe frontispiciul poleit ? Oare nu era mai omeneste ( ca sa nu mai vorbesc de  crestineste ) ca din acei bani ( sau macar o parte din ei ) sa se faca o cantina a saracilor?
Oare mult trimbitzatul spirit al Craciunului inseamna fala sau piosenie ? infatuare sau smerenie ? nepasare sau mila ?
Intzeleg ca Primariei nu-i pasa ...cersetorii nu merg la vot ! dar biserica ? angajatzii din ea ?  preotzii care isi parcheaza " gipanele " nu departe de aceasta " mumie " ????????????
In sperantza ca nu zapada ii va fi cel de-al 2lea strat de invelis si nici pamintul  ... nu-mi ramine decit sa sper ca " mumia " ( inca vie )  isi va gasi un adapost mai omenesc sau macar un ciine vagabond cu care sa se incalzeasca.